Berlingske Business – Torm-ejer dumper skrotskib i Indien

(Written by Johan Winther)

2 February 2012 - Det danske rederi Torm’s græske ejer har dumpet et udtjent skib i Indien, hvor fattige arbejdere skiller skibe ad i sandaler og ofte uden beskyttelse.

Det rustne metal slår gnister under skærebrænderens flamme, mens en inder iført sandaler arbejder uden anden beskyttelse end det tøj, han har på. I baggrunden troner et enormt skib op. Det skib han og de øvrige arbejdere er i gang med at skille ad på stranden Alang i Indien.

Billederne stammer fra en video på Youtube, og vi har tidligere hørt om ophugning af skibe i Indien og Bangladesh under sundhedsskadelige vilkår – men selvom vi i dag skriver 2012, er fænomenet fortsat omfattende.

Og danske skibe er stadig involveret.

Den seneste opgørelse fra NGO’en Shipbreaking Platform viser, at fire danske skibe blev hugget op på verdens største skibskirkegård i det vestlige Indien nord for Mumbai i 2011. Herunder skibet “Bel Taylor”, som det danske rederi Torm har brugt frem til juli 2011 – og som den græske ejer Beltest Shipping Company ifølge rapporten sendte til ophugning den 9. september samme år.

Torm får førstehjælp en måned mere

Helt op til 40.000 fattige mennesker tjener deres løn ved det livsfarlige og stærkt forurenende erhverv på den indiske strand. De tjener småpenge på at skille skibene ad for at separere stål og andre materialer af værdi.

Torm afviser at være ansvarlig for ophugning af skibet “Bel Taylor”, der tidligere hed “Torm Hilde”. I 2005 solgte Torm nemlig skibet til et selskab, som umiddelbart efter solgte skibet til selskabet Beltest Shipping Company – der er ejet af Torms storaktionær Gabriel Panayotides. Herefter chartrede Torm skibet tilbage for en i alt seks-årig periode.

Tilsvarende solgte Beltest Shipping Company “Bel Taylor” videre til et andet selskab, umiddelbart inden skibet blev sejlet til Alang i Indien, og de indiske arbejdere gik i gang med hammer og skærebrænder.

Torm har ikke ønsket at kommentere, at det danske rederi sejlede med et skib, som to måneder senere ankom til ophugning i Indien.

Kritisabel skibsophugning i Indien kom første gang på danskernes dagsorden i 1998, da DR sendte dokumentaren ”Operation Hvidvask”.

Filmen dokumenterer, hvordan de tidligere DSB-færger blev videresolgt til skrotning, og hvordan fattige indere skrallede asbestholdigt inventar ud af færgerne uden beskyttelse.

Således er der flere prominente navne blandt tidligere danske skibe, som har endt deres dage på skrotstranden Alang i Indien – herunder den tidligere storebæltsfærge “Kong Frederik IX” og den tidligere Scandlines-færge “Dronning Margrethe II”.