BN DeStem – Recordaantal schepen naar sloopstranden Azië

Access the original article

5 February 2013 – BRUSSEL – Vanwege de economische crisis hebben Europese reders afgelopen jaar een recordaantal schepen laten slopen op stranden in Zuid-Azië. In 2012 vonden 365 schepen hun weg naar de sloopkusten van India, Pakistan en Bangladesh; in 2011 waren dit er nog 210.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Shipbreaking Platform, een internationale organisatie waar ook Greenpeace lid van is.

,,Het gaat slecht op de markt, maar reders moeten wel gewoon onderhoudskosten betalen. Het verdienpotentieel van schepen is laag. Hierdoor kiezen veel reders ervoor hun schepen eerder af te danken”, verklaart bestuurslid Merijn Hougee. Vooral Griekse reders brachten afgelopen jaar veel schepen naar de sloop.

Nederland

Nederlandse reders varen over het algemeen met een redelijk jonge vloot. Onze schepen worden eerst doorverkocht aan buitenlandse reders, voordat ze naar de sloop gaan. Nederland was afgelopen jaar niettemin verantwoordelijk voor vijf strandwrakken (12 in 2011).

Seatrade Holding uit Groningen dankte drie oude koelschepen af, die dienden voor het vervoeren van levensmiddelen zoals fruit en vis. Koninklijke Boskalis Westminster verkocht begin 2012 twee schepen aan slopers in Azië, maar heeft later in het jaar beloofd dat het bedrijf in de toekomst geen schepen meer op de stranden zal laten slopen.

Milieu

Het Shipbreaking Platform probeert rederijen ervan bewust te maken dat de sloop in Azië erg milieuonvriendelijk gebeurt, onder onveilige en extreem zware werkomstandigheden waarbij zelfs geregeld doden vallen. Het afbreken van het scheepsmateriaal op een strand in Azië is vele malen goedkoper dan schoon en veilig recyclen in een droogdok in Europa, maar er kunnen makkelijk schadelijke stoffen als asbest, zware metalen en olieresten vrijkomen.

Seatrade laat in een reactie weten altijd met volledig gecertificeerde slopers in zee te gaan. Daarnaast benadrukt de rederij dat de cijfers wijzen op een internationaal probleem dat alleen door meerdere partijen gezamenlijk opgelost kan worden.

,,In Azië is de lokale economie nog sterk afhankelijk van de sloopwerven en in Europa is op dit moment nog niet voldoende capaciteit om alle afgedankte schepen te slopen”, aldus een woordvoerder.