Gazet van Antwerpen – Antwerpen blokkeert afvalboot

(Written by Maaike Floor)

Access the original article

6 June 2014 - Op bevel van de afdeling Milieu-inspectie heeft de Antwerpse haven het schip Global Spirit aan de ketting gelegd. Er waren sterke aanwijzingen dat de eigenaar het schip in slechte omstandigheden in India wilde laten slopen.

De Global Spirit zou een van de dagen met een lading tweedehandsauto’s naar West-Afrika varen en dan koers zetten naar India, waar hij zou worden ontmanteld op het scheepskerkhof van Alang. Daar heeft het departement Leefmilieu van de Vlaamse regering nu een stokje voor gestoken.

Pas als de eigenaar een bewijs kan voorleggen waarin staat dat het schip op een sloopwerf wordt afgebroken die wél op een ecologisch verantwoorde manier werkt, wordt het schip vrijgegeven. De auto’s kunnen eventueel op een ander schip worden overgeladen.

De 191 meter lange Global Spirit, die vaart onder Liberiaanse vlag, ligt sinds zijn aankomst maandag aan kaai 1225-1227 van het Vrasenedok op Linkeroever. “Dat is een commerciële kade”, zegt Annik Dirckx van het havenbedrijf. “Het is waarschijnlijk dat het schip verplaatst wordt naar een commercieel minder aantrekkelijke ligplaats.”

Ecologisch onverantwoord

De afdeling Milieu-inspectie nam de beslissing om het schip te laten blokkeren na het ondervragen van de eigenaar. Er werd ook overlegd met de Vlaamse milieumaatschappij OVAM en de Europese Commissie. Er waren voldoende aanwijzingen dat de eigenaar het schip wilde laten ontmantelen in ecologisch onverantwoorde omstandigheden, waardoor het als zogenaamd afvalschip bestempeld kan worden.