Maritime.no – - De må ta samfunnsansvar

(Written by Gerhard Flaaten)

Access the original article

7 August 2015 - Fredag skriver Maritime.no at to tidligere John Fredriksen-eide skip er levert til opphugging på strender i henholdsvis Bangladesh og Pakistan.

Administrerende direktør i Golden Ocean Group i Oslo sier at de solgte til en kjøper i Singapore, og ikke kan vite hvor skipene ender.

- Min jobb er å forvalte selskapet til det beste for våre aksjonærer, sa Herman Billung til Maritime.no.

Maritim politisk talsmann Ove Trellevik i Høyre reagerer på uttalelsen til sjefen for rederiet.

- Holdningen til direktør Herman Billung i Golden Ocean Group minner om ansvarsfraskrivelse, sier han til Maritime.no.

- Handler om å ta samfunnsansvar

Han mener rederiet også har ansvar for det som skjer etter at skipet er solgt.

- Det er fult mulig å selge slike skip med klausuler, men da sikkert til andre betingelser. Det kan se ut som om målet er å maksimere inntekt eller minimere utgift. Det er nødvendigvis ikke det samme som å ta samfunnsansvar. Jeg vil tro at ikke alle aksjonærer ønsker å bli assosiert med en slik holdning som vi her ser administrerende direktør har, sier Trellevik.

Golden Ocean er registrert på Oslo børs og har kontor i Oslo, men er basert i Bermuda. De er ikke medlem i Norges Rederiforbund.

Trellevik mener de likevel burde følge retningslinjene til Rederiforbundet.

- Når rederiforbundet fraråder sine medlemmer til å skrape skipene på denne måten, burde rederiet Golden Ocean selv om de ikke er medlemmer i rederiforbundet, tatt aktiv grep å sikret seg at så ikke skjer. Det handler om å ta samfunnsansvar, sier Trellevik.

- Forkastelig

Også Bellona, som siden 2005 har vært med i koalisjonen NGO Shipbreaking Platform, reagerer på nyheten om at tidligere Fredriksen-skip beaches i Sør-Asia.

- Denne praksisen er forkastelig, og Frederiksen må rydde opp i egne rekker, skriver Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

Bellona har i årevis arbeidet for at redere skal slutte med såkalt «Beaching», hvor de sender skip til uforsvarlig opphugging på strender i Bangladesh, Pakistan og India.

- Vi tror at Frederiksen vil rydde opp. Han har ressurser til å gå foran og vise seg som en ansvarlig næringslivsleder. Som en av de mest sentrale internasjonale aktøren innen shipping har han makt og mulighet til å endre shippingmiljøets praksis på dette området – og den muligheten håper vi han benytter seg av. Dersom han ønsker råd og samarbeid på hvordan dette kan gjøres må han bare ringe Bellona. Vi bidrar gjerne, sier Hauge.

Mange går foran

Rederiforbundet i Norge har frarådet sine medlemmer å hugge opp skip i Bangladesh og Pakistan. Det er Bellona glad for, skriver de, men mye gjenstår internasjonalt.

- Bellona håper på at en tydelig Trine Sundtoft kan være med og bidra. Norge har et moralsk ansvar som en toneangivende skipsfartsnasjon. Norge kan jobbe enda hardere internasjonalt – og gjerne tettere sammen med EU – for å lage incentivordninger som hindrer at fattige asiatiske arbeidere dør på strendene på grunn av grådige redere, sier Hauge.

EU-Kommisjonen er forventet å publisere en liste over aksepterte opphuggingssteder i 2016.

De norske rederiene Knutsen NYK Tankers, Tschudi Shipping Company, Teekay Corporation og Siem Industries Incorporated er noen av rederiene som de siste årene sluttet med «Beaching».

- De sender nå skipene til verft i Tyrkia og Kina. Det er vi glad for, men vi gir oss ikke før dette er allmenn praksis, sier han.