Nieuwsblad – Milieu-inspectie legt autoschip aan de ketting

Access the original article

6 June 2014 - De Vlaamse milieu-inspectie heeft het autoschip Global Spirit aan de ketting laten leggen in het Vrasenedok. De inspectie wil verhinderen dat het schip als afval in India wordt gedumpt op een scheepskerkhof.

De Global Spirit is een roro-schip dat klaarligt om een lading tweedehands wagens naar Afrika te vervoeren. ‘Daarna zou het vertrekken naar India om daar ontmanteld te worden op een scheepskerkhof’, weet europarlementslid Kathleen Van Brempt. ‘De scheepskerkhoven in India, Bangladesh of Pakistan hebben een kwalijke reputatie. De eigenaars kunnen slechts grote winsten maken door een totaal gebrek aan werknemersrechten en milieunormen.

En door de extreem lage lonen die ze betalen aan hun arbeiders. Bovendien worden die arbeiders dagelijks blootgesteld aan allerlei toxische producten en materialen, zoals asbest, olie en andere giftige stoffen die nog in de schepen aanwezig zijn. De Europese regelgeving verbiedt het dan ook om gevaarlijk afval zoals scheepswrakken te exporteren. Ik roep de Vlaamse regering dan ook op om ervoor te zorgen dat dit schip de haven van Antwerpen niet kan verlaten.’

De Vlaamse milieu-inspectie gaf gisteren meteen gehoor aan de noodkreet. De Global Spirit werd aan de ketting gelegd, in afwachting van een definitieve beslissing van de regering.