Nieuwsuur – Doden bij sloop Nederlandse schepen

(Written by Karel Ornstein and Guido van Ophoven)


15 November 2012 - Nederlandse banken investeren miljarden in rederijen die hun schepen laten slopen op levensgevaarlijke en vervuilende werven in India, Pakistan en Bangladesh. Dat blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeksbureau Profundo.

Afspraken

ABN Amro, Friesland Bank, ING, NIBC en Rabobank hebben de afgelopen vijf jaar één of meerdere zeescheepvaartbedrijven gefinancierd die in deze landen zo’n 150 schepen hebben laten slopen. “De meeste banken gaan niet echt het gesprek aan met de zeescheepvaartbedrijven over waar laten jullie de schepen slopen op welke manier gebeurt dat. Laat staan dat ze daar afspraken over maken die ze in contracten vastleggen”, zegt Jan Willem van Gelder van Profundo in Nieuwsuur.

Duurzaam

“ABN AMRO en NIBC praten er nog wel over. Bij andere banken hebben we niet kunnen vaststellen dat ze er over praten met zeevaartbedrijven. Bij de financiering worden geen afspraken over een duurzame sloop gemaakt.”

Verantwoordelijkheid

Jaarlijks overlijden tientallen mensen bij de sloop van schepen, omdat ze onder erbarmelijke omstandigheden en zonder beschermende kleding moeten werken. FNV Mondiaal, een van de opdrachtgevers van het onderzoek, vindt dat de banken hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Beheer

“Sommige banken willen ook niets met die sloop te maken hebben maar het blijkt dat ze er toch mee te maken hebben”, zegt Astrid Kaag van FNV Mondiaal. “Ze financieren niet alleen nieuwe schepen maar ook geven ze algemene financiering aan die scheepvaartbedrijven.”

Volgens Kaag moeten de banken de reders aanspreken op een verantwoord beheer van de schepen. Ze zijn verantwoordelijk van “wieg tot graf”.

Wetgeving

Tegenover Nieuwsuur erkennen de banken dat de door hun gefinancierde reders, schepen op deze stranden laten slopen. De Rabobank wil afspraken gaan maken met reders dat de schepen alleen nog maar op een veilige manier worden gesloopt. Ook ABN AMRO pleit voor strengere regels: “Er moet internationale wetgeving komen die voor iedereen gelijk is”, zegt Gust Biesbroeck van ABN Amro vanavond.